piątek, 30 listopada 2012

Medytacja to również śmiech?


Słuchając pięknej audycj na Spectrum Rozwoju dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy.
Ania i Biedronka w ostatniej audycji (link na dole)
podsumowały miniony rok i poruszyły takie tematy jak:
  • Śmierć
  • Praca i czemu powinna być z nami zgodna
  • Kochamy pieniądze ;)
  • Jak żyć w związku z mięsożercą
  • Co przyniesie nowy rok
  • Horoskop dla rybek…
 Medytacja to nie tylko siedzenie w pozycji lotosu. Medytacją może być również śmiech.
Tak mówi Biedroneczka, i zapewne ma rację.

Śmiejmy się więc często na zdrowie.
Wszyscy razem. Śmiech jest zaraźliwy.
Kliknij link poniżej i śmiej się na zdrowie:
hahahaaa... hiihihiii


A teraz audycja.
Spectrum Rozwoju w Radiu na Fali. Link do audycji:
tutaj

sobota, 24 listopada 2012

Zakwas na barszcz dobry nie tylko na święta.


W ciągu setek lat nie brakowało potraw z buraków ani na pańskich, ani na chłopskich stołach. Być może dzięki temu nasi przodkowie (ci bogaci, oczywiście) nie chorowali masowo na zgagę i wrzody żołądka, choć większość z nich żywiła się zdecydowanie niezdrowo – preferowali potrawy mięsne, tłuste, ciężkostrawne, przytłoczone ciężkimi sosami i… kwasotwórcze. A nasz buraczek – nie dość, że niskokaloryczny, to jeszcze jest warzywem wybitnie zasadotwórczym, zobojętniającym procesy trawienne po spożyciu pokarmów zakwaszających, takich jak mięso, pieczywo, ciasta i słodycze. Dlatego jedzenie buraków zapobiega powstawaniu zgagi i wzdęciom. Kuracje buraczane od wieków wspomagają leczenie dolegliwości wątroby spowodowanych nadużyciem alkoholu. Nie od dziś także barszczem i sokiem buraczanym leczy się… kaca. Czyż dziwić się można, że jest to warzywo kojarzone z najbardziej od wieków u nas obciążającymi żołądek świętami Bożego Narodzenia i karnawałem?

Czytaj więcej:
Natura i Ty

Wkrótce święta, myślę, że warto wcześniej przygotować sobie zakwas na barszcz.  Zakwas barszczowy domowy należy do zdrowych napojów sam w sobie. Można go używać nie tylko na tradycyjny świateczny barszcz.

Zakwas z buraków jest dobry przy anemii, zapobiega zakrzepom krwi, przeciwdziała rozwojowi bakterii, wspomaga pracę wątroby i nerek. Najlepiej pić po pół szklanki dwa razy dziennie przed posiłkiem.

Podoba mi się ten przepis i filmik, który dokładnie pokazuje prosty (i smaczny) sposób wykonania zakwasu.



Przepis ze strony Talerz Pokus:
http://talerzpokus.tv/przepis/zakwas_na_barszcz.html

Barszcz na zakwasie:
http://talerzpokus.tv/przepis/barszcz_na_zakwasie.html

Gdyby ktoś miał ochotę na eksperymentowanie z zakwasem, polecam też stronę:
Kuchnia Babci Gramolki